Kezdölap arrow FTSZ arrow Újabb pert bukott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
Újabb pert bukott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság
2013. October 18.

2013. október 14-én a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon 8 óra 30 perckor kezdődött tárgyalás, amely a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete mint felperes kontra Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság mint alperes között, az FKI Hódos Béla tű. ftőrm. szolgálati viszonyának megszüntetése során tanúsított eljárása ügyében folyt.

Emlékeztetőül:

Hódos Béla volt az, akit a Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezete az aktív állományból egyedüliként védettnek jelölhetett és jelölt is. Ezt a jelölést az FKI igazgatója előbb tudomásul vette, majd ettől függetlenül megszüntették Hódos Béla szolgálati viszonyát. Az ügy részletes beszámolója honlapunkon is olvasható: http://www.ftsz.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=1200&Itemid=1

A megtartott tárgyaláson az alperes FKI még csak nem is képviseltette magát.

A bíróság a benyújtott kereset és a meghallgatott tanú tanúvallomása után ítélethozatalra vonult vissza. A meghozott ítélet szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szakszervezet tisztségviselőjének szolgálati viszonyának megszüntetésében jogsértően járt el!

A Fővárosi Tűzoltóság Szakszervezetének álláspontja mindig is az volt, hogy a munkáltató nem szólhat bele a szakszervezet belső életébe – így különösen abba, hogy tagjai közül kit választ szakszervezeti tisztségviselőnek az Alapszabálya alapján, illetve nem vonhatja kétségbe a bejelentett tisztségviselő képviseleti jogosultságát. A munkáltató nem hagyhatja figyelmen kívül a jogszabály alapján bejelentett szakszervezeti tisztségviselő védettségét, és nem állapíthatja meg azt, hogy maga úgy gondolja, hogy nem tisztségviselő a bejelentett személy. Ennek tükrében nem teheti meg, hogy az egyetértését nem kéri a védett tisztségviselő szolgálati jogviszonyával összefüggésben.

Megjegyezzük, hogy szerintünk különös súllyal bír, hogy a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tudatosan elferdítve írja le az eseményeket, miszerint ők hiába vették tudomásul a tisztségviselő bejelentését, amikor az érvénytelen munkáltatói intézkedésnél nem hivatkozott erre a tisztségviselő. Hiszen pont ők azok, akik érvénytelen intézkedést tettek, így nem érthető a hivatkozásuk.

Fontosnak tartjuk rögzíteni, hogy a védelem időtartama vonatkozásában a Kúria következes álláspontja, hogy a tisztségviselők munkajogi védelmének kezdete a tisztségviselő megválasztásától függ, nem pedig attól, hogy a munkáltató mikor tudja ezt meg.

Mivel álláspontunk szerint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság – tudatosan – megsértette a jogszabályban rögzített felperest megillető jogokat, így kértük a megjelölt jogainak megsértésének a megállapítását és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság eltiltását a jövőben ettől.

A labda most a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság térfelén pattog. Kíváncsian várjuk, hogy egy ekkora pofon után lesz-e kedvük fellebbezni az ügyben...

 
< Előző   Következő >
FTSZ
 

Online felhasználók

Tűzoltóbörze
 

Statisztikák

OS: Linux s
PHP: 5.2.17
MySQL: 5.5.5-10.5.12-MariaDB-0+deb11u1
Idő: 15:15
Caching: Disabled
GZIP: Enabled
Tagok: 2
Hírek: 1136
Linkek: 75